De Waarde van Kind en Kinderachtigheid

2024-02-27
Redactie

De Betekenis van 'Kind'

De wereld rond ons is zeer volwassen, maar er zit schoonheid in de onschuld en eenvoud van het 'kind' - een woord dat wij vaak gebruiken om naar onze kinderen te verwijzen, of zelfs naar ons innerlijk kind. Een kind brengt puurheid, juistheid, en spontaniteit in ons leven door gewoonweg zichzelf te zijn. Het herinnert ons aan de eenvoudige vreugden van het leven waar volwassenen vaak overheen kijken in hun jachtige leven. Een kind houdt van onvoorwaardelijk, stelt vragen zonder oordeel, en voelt intens emoties zonder enige schaamte. Deze kwaliteiten geven het woord 'kind' zijn charme en waarde.

Het Kind in Onszelf

Verder dan de letterlijke betekenis van 'kind', raakt dit woord aan de diepere lagen van ons bewustzijn. Het spreekt tot het kind in onszelf, dat we te midden van volwassen verantwoordelijkheden en verplichtingen vaak vergeten. Dit kind is belangrijk omdat het onze meest oprechte en authentieke zelf is. Wij waren allemaal eens kinderen en die essentiële kern blijft altijd binnenin ons, hoe oud we ook worden. Door te verwijzen naar het 'kind' in ons, worden we uitgenodigd om terug te keren naar de eenvoud, het plezier, en de nieuwsgierigheid van onze jeugd. Het is een herinnering om onszelf te zijn, onbevreesd en vrij.

Kind versus Kinderachtigheid

Maar laten we niet verwarren 'kind' met 'kinderachtigheid'. Hoewel ze gelijkaardige wortels hebben, roepen deze woorden verschillende gevoelens en beelden op. Kinderachtigheid wordt vaak gezien als iets negatiefs, iets dat aangepakt moet worden. Het betekent immaturiteit, onverantwoordelijkheid, en egoïsme. Dit is in scherp contrast met de onschuld en eerlijkheid van een kind. Terwijl kinderachtigheid eerder genegeerd of vermeden wordt, wordt het kind juist gewaardeerd en gekoesterd. Het is dus belangrijk om duidelijk te maken dat wanneer we zeggen 'kind', we het hebben over de positieve kenmerken van het zijn van een kind, en niet de negatieve connotaties verbonden aan kinderachtigheid.

De Waarde van 'Kind'

De waarde van 'kind' ligt in zijn kracht om ons te herinneren aan wie we werkelijk zijn en wat echt belangrijk is in het leven. Het roept een gevoel op van vreugde, avontuur, en ontdekking die vaak verloren gaan in de volwassen wereld. Wanneer we het woord 'kind' horen, worden we herinnerd aan de tijd toen alles mogelijk was, toen de wereld vol wonderen was en toen we onszelf waren zonder enige schaamte of angst. Door dit woord regelmatig in onze dagelijkse taal te gebruiken, kunnen we deze waardevolle herinneringen en gevoelens levendig houden en onze volwassen levens verrijken met de vreugde en de onschuld van een kind. Het 'kind' in ons allen is een geschenk dat gekoesterd en behouden moet worden.